Kerim Kotan, “M&A işlemleri genellikle ülkelerin siyasi istikra- rına duyulan güvenle yakından ilişkilidir. Yüksek volatiliteye sahip döviz kurları, siyasi belirsizlik ve jeopolitik riskler, genellikle M&A işlemlerini olumsuz etkiler.
İyon akış mesafesini azaltarak şarj sürelerini saniyelere düşürebilen ve devrim niteliğinde bir enerji depolama teknolojisi sunan PINC, 2 milyon dolarlık yatırım aldı. Bu yatırımla birlikte, şirket toplamda 5 milyon doların üzerinde yatırıma ulaşmış oldu.
Ülkemizdeki internet ekosisteminin en köklü firmaları arasında yer alan Sahibinden.com, ikinci el otomobil pazarının da en önemli oyuncuları arasında. Sahibinden.com tarafından aldığımız bilgilere göre şirket, otomobiller için ekspertiz ve onarım hizmetleri sunan Auto King'i satın alıyor.
Orta Vadeli Program'ın açıklanmasının ardından doğrudan yatırımlarda ve portföy yatırımlarında beklenen yabancı ilgisine ilişkin açıklamalarda bulunan Ventura Partners Ortağı Kerim Kotan, "Altı ay önce Türkiye'ye bakmadıklarını söyleyen yatırımcılar şimdi geri dönüyor.
2012-2013 yılında 20-25 milyar dolar seviyelerine ulaşan M&A işlemleri, jeopolitik risklerin artması, ülkenin kredi notunun düşmesi ve ekonomi...
Dünyanın spor odaklı tek dijital ekosistemi olan FormaStar, ilk yatırım turunu başarıyla tamamladı. Kerim Kotan’ın liderliğinde oluşan konsorsiyumdan 3,5 milyon dolar değerleme üzerinden 500 bin dolar yatırım alan FormaStar, yıl sonu itibarıyla 100 bin kullanıcıya ulaşmayı hedefliyor.
Kotan, "Çoğu alıcı şirket satın alınabilecek potansiyel hedeflerin tespitinde çok yavaştır ve ağır reaksiyon gösterir, kendileriyle flört etmekte ve ilişki oluşturmakta çok utangaç davranır veya görüşme başlatmakta fazla taktiksel hareket eder.
Kerim Kotan Amerika'da 2022'de 80 şirket "down-round" yapmak zorunda kaldı yani bir önceki değerlemesinden daha düşük bir değerlemeyle yatırım aldı. Aynı dönemde halka arzlarsa durma noktasına geldi.
Yeni nesil oftalmolojik tedaviler üzerinde çalışan Türk bilim insanları TelomEYE Pharmaceutical’i kurdu. Sonrasında yatırım turuna çıktılar. Şirket 10 milyon dolar değerleme üzerinden 1 milyon dolar yatırım aldı. Yatırım turu; sağlık
Biyoteknoloji şirketi TelomEYE Pharmaceutical, 10 milyon dolar değerleme üzerinden 1 milyon dolar yatırım aldı. Yatırım turu, sağlık konusunda bölgedeki en önemli yatırımcılardan biri olan Mehmet Ali Aydınlar, Re-Pie Startup-1 Girişim Sermayesi Fonu ve Türkiye’nin önde gelen
24 yıldır girişim sektöründeyim. Bu süre içinde yaklaşık 17 milyar dolarlık işe aracılık ettim. Bu rakam 20-30 kişilik yatırım bankacılığı ekipleri olan danışmanlık şirketlerinin yaptığı toplam işlemlerin 3-4 katı, son 25 yılda Türkiye'ye giren yabancı sermayenin yaklaşık yüzde 8'i. Bu kadar yatırım bankacılığı işi yaparken birçok insanla tanıştım.
Üç boyutlu görüntüleme teknolojisi ve yapay zeka kullanarak yüksek hassasiyet oranıyla vücut ve postür analizi yapan DigiME, üçüncü yatırım turunu tamamladı. DigiME, TechOne VC, twozero Ventures ve Kerim Kotan’ın liderliğinde, Litum Teknoloji A.Ş.’nin kurucularından Kamil Sözen, Özgür Ülkü, Alp Ülkü ve Partner Tasarım ve Ticaret A.Ş’nin de katılımı ile ve Efe Duran Sarıkaya, Nihat Cavit Oral, Siret Ünsal’ın da dahil olduğu üçüncü yatırım turunda 715 bin dolar yatırım aldı. Şirket son olarak 2020 yılında 15 milyon TL değerleme ile 3,8 milyon TL yatırım almıştı.
Büşra Köksal ve Merve Arıkan tarafından kurulan yerli biyoteknoloji girişimi Plastic Move ilk yatırım turunda 4.5 milyon dolar değerleme üzerinden ilk yatırımını aldığını duyurdu. Kerim Kotan'ın liderlik ettiği yatırım turuna İzel Levi Coşkun, Yalın Karadoğan, Korun Teknoloji Yatırımları AŞ, Duran Sarıkaya, Tuğrul Arıkan, Methi Bengisu, Cavit Oral, Özgür Ülkü, Kamil Sözen ve Orkun Ürkmez gibi isimler katıldı. Konuyla ilgili yapılan yazılı açıklamada sözkonusu yatırımın tutarı ve ortaklık oranı ise açıklanmadı. Açıklamada Litum'un global Fortune 500 şirketlerinin pek çoğunun en önemli teknoloji sağlayıcısı konumunda olduğu belirtilerek, "Litum, Actera'dan aldığı yatırımla hızlı büyümesini sürdürerek dünyanın lider RTLS şirketi olma hedefini gerçekleştirecek" denildi.
Son dönemde Türkiye’de yabancıların en fazla ilgi gösterdiği sektörlerin başında kimya geliyor. ABD ve Avrupalı devlerin özellikle ilgilendiği bu alanda ciddi satın almalar dikkat çekiyor. Satın alma süreçlerinde ise yabancılar tek bir şirketle kalmıyor, sektörün önemli oyuncularını peşpeşe satın alıyor. İşte bunlardan biri de Belçikalı Azelis. 2020’de Tara Kimya ve Ekin Kimya’yı satın alan Belçikalı dev, bu kez Türkiye’nin önde gelen özel kimyasallar ve gıda maddeleri tedarikçisi Tunçkaya’yı satın alıyor.
Actera, gerçek zamanlı lokasyon sistemleri ve nesnelerin interneti teknoloji alanında faaliyet gösteren Litum'a ortak oldu. Konuyla ilgili yapılan yazılı açıklamada söz konusu yatırımın tutarı ve ortaklık oranı ise açıklanmadı.
Özel sermaye fonu yöneticisi Actera, gerçek zamanlı lokasyon sistemleri (RTLS) ve nesnelerin interneti (IoT) teknoloji alanında faaliyet gösteren Litum'a ortak oldu. Konuyla ilgili yapılan yazılı açıklamada sözkonusu yatırımın tutarı ve ortaklık oranı ise açıklanmadı. Açıklamada Litum'un global Fortune 500 şirketlerinin pek çoğunun en önemli teknoloji sağlayıcısı konumunda olduğu belirtilerek, "Litum, Actera'dan aldığı yatırımla hızlı büyümesini sürdürerek dünyanın lider RTLS şirketi olma hedefini gerçekleştirecek" denildi.
Oyun geliştirme ekosistemi tiplay studio, 25 milyon dolar değerleme üzerinden yapılan Seri A yatırım turunu tamamladı. Bu turda 500 bin dolarlık yatırım alan tiplay studio, söz konusu finansmanı yeni işe alımlar, stüdyoların yenilenmesi ve oyun girişimi ivmelendirme programı oFON'un büyümesinde kullanacak.
Yapay zekâyı 3D hologram görsel teknolojisiyle birleştiren Ad-Tech platformu HadsUp, Kerim Kotan ve Tunç Berkman’ın liderliğinde oluşan yatırımcı konsorsiyumundan 7 milyon dolar değerleme üzerinden tohum yatırım aldı. Şirket bu yatırımla Londra’da 65 reklam noktası ile faaliyet göstermeye başladı. HadsUp’ın Kurucusu ve CEO’su Yücel Çınar, “HadsUp akıllı reklam panolarını en hızlı şekilde lokal reklamverenlerin ulaşabileceği bir reklam yönetim platformuna entegre ederek hikayemizi başlattık” dedi.
2020 yılında AloTech üzerinden 500 milyon dakika görüşme gerçekleştirildiğini geçtiğimiz Şubat ayında sizlere aktarmıştık. Ülkemizin en büyük bulut tabanlı çağrı merkezi yazılımı olan AloTech, yeni bir yatırım aldığını duyurdu. Konuyla ilgili yapılan yazılı açıklamada sözkonusu yatırımın tutarı ve ortaklık oranı ise açıklanmadı. Açıklamada Litum'un global Fortune 500 şirketlerinin pek çoğunun en önemli teknoloji sağlayıcısı konumunda olduğu belirtilerek, "Litum, Actera'dan aldığı yatırımla hızlı büyümesini sürdürerek dünyanın lider RTLS şirketi olma hedefini gerçekleştirecek" denildi.
Düşük-orta gerilim trafo üreticisi Esitaş, tüm hisselerini İspanyol Arteche’ye sattı. Satın alma işleminde danışmanlık hizmeti sunan Ventura Partners'in açıklamasında, bu devir işleminin Türk trafo sektöründeki ilk şirket M&A olduğu belirtildi, satışın finansal detaylarına dair ise bir bilgi verilmedi.
Düşük-orta gerilim trafo üreticilerinden Esitaş, hisselerinin tamamını dünyanın en büyük trafo üreticilerinden Arteche’ye satış işlemi gerçekleştirdi. Satın alma işleminde Esitaş hissedarlarının münhasır finansal danışmanlığını ise yerli ve yabancı şirketlere stratejik ortaklık, satın alma ve birleşme konularında danışmanlık hizmeti sunan Ventura Partners yürüttü. Konuyla ilgili yapılan yazılı açıklamada sözkonusu yatırımın tutarı ve ortaklık oranı ise açıklanmadı. Açıklamada Litum'un global Fortune 500 şirketlerinin pek çoğunun en önemli teknoloji sağlayıcısı konumunda olduğu belirtilerek, "Litum, Actera'dan aldığı yatırımla hızlı büyümesini sürdürerek dünyanın lider RTLS şirketi olma hedefini gerçekleştirecek" denildi.
Trafo üreticisi Esitaş hisselerini İspanyol Arteche’ye sattı. Açıklamada satışla ilgili finansal detaylar verilmedi. Türk düşük-orta gerilim trafo üreticisi Esitaş, hisselerinin tamamını İspanya merkezli Arteche’ye sattığını duyurdu. Satışın danışmanlık hizmetini yürüten Ventura Partners tarafından yapılan açıklamada satışın finansal detaylarına yer verilmedi.
Düşük-orta gerilim trafo üreticilerinden Esitaş, hisselerinin tamamını İspanyol trafo üreticisi Arteche’ye sattı. 1984 yılında İstanbul’da kurulan ve Türkiye ve Endonezya’da iki fabrikası bulunan Esitaş, dünyanın en büyük üç trafo üreticisinden biri olan İspanya merkezli Arteche’ye satıldı.
Birleşme ve satın alma işlemlerinin 2021’in ilk çeyreğinin dünyada geçen yılın ilk çeyreğine göre yüzde 80 arttığını dile getiren Kerim Kotan Türkiye’de bu yılın tamamında 5-6 milyar dolarlık yabancı sermayeli işlem yapılabileceğini vurguladı.
Natro’nun finansal danışmanlığını üstlenen Ventura Partners yönetici ortaklarından Kerim Kotan işlem sonrası yaptığı yazılı açıklamada, Natro’nun %100 hisselerinin team.blue tarafından alındığını belirtti. İşlemin büyüklüğü ile ilgili bir bilgi ise açıklamada yer almadı. Natro'nun finansal danışmanlığını üstlenen Ventura Partners yönetici ortaklarından Kerim Kotan işlem sonrası yaptığı yazılı açıklamada, Natro'nun %100 hisselerinin team.blue tarafından alındığını belirtti.
Türk web hosting şirketi Natro hisselerinin tamamının team.blue'ya satışı için anlaşma imzalandı. Türkiye'de yerleşik web hosting şirketi Natro hisselerinin tamamının Avrupa'da faaliyet gösteren hosting şirketlerinden team.blue'ya satışı için anlaşma imzalandı.
Türkiye'de yerleşik web hosting şirketi Natro hisselerinin tamamının Avrupa'da faaliyet gösteren hosting şirketlerinden team.blue'ya satışı için anlaşma imzalandı. Natro'nun finansal danışmanlığını üstlenen Ventura Partners yönetici ortaklarından Kerim Kotan işlem sonrası yaptığı yazılı açıklamada, Natro'nun %100 hisselerinin team.blue tarafından alındığını belirtti. Konuyla ilgili yapılan yazılı açıklamada sözkonusu yatırımın tutarı ve ortaklık oranı ise açıklanmadı. Açıklamada Litum'un global Fortune 500 şirketlerinin pek çoğunun en önemli teknoloji sağlayıcısı konumunda olduğu belirtilerek, "Litum, Actera'dan aldığı yatırımla hızlı büyümesini sürdürerek dünyanın lider RTLS şirketi olma hedefini gerçekleştirecek" denildi.
Tüm dünyayı etkileyen koronavirüs (COVID-19) salgını sonrası bazı şirketler ayakta kalmaya çalışırken bazıları da hız kesmeden yollarına devam ediyor. Natro'nun finansal danışmanlığını üstlenen Ventura Partners yönetici ortaklarından Kerim Kotan işlem sonrası yaptığı yazılı açıklamada, Natro'nun %100 hisselerinin team.blue tarafından alındığını belirtti.
Kerim Kotan, Türkiye’nin gerçek potansiyelinin ortaya çıkması için şirket birleşmelerinin gerektiğini ve gerek vergilendirme esasları, gerekse bazı yasal kolaylıklarla özendirici hale getirilmesinin büyük yarar sağlayacağını belirtti.
Kerim Kotan, "2018 yılının başından bu yana imzalanan M&A işleriyle beraber ve henüz kapanmamış ama açıklanmış bulunan işlemlerle birlikte toplam M&A hacmi altı ayda 8 milyar dolara yaklaştı.
Kerim Kotan, "2018 yılının başından bu yana imzalanan M&A işleriyle beraber ve henüz kapanmamış ama açıklanmış bulunan işlemlerle birlikte toplam M&A hacmi altı ayda 8 milyar dolara yaklaştı.
Derine indiğinizde görüyorsunuz ki 2013 yılındaki bu büyük rakamların içerisinde aslında çok sayıda özelleştirme de bulunuyor" diye konuşuyor Kotan ve şöyle devam ediyor: "Bunlar tek atımlık işlemler; oluyor ve bitiyorlar. Bunları çıkardığınızda da zaten Türkiye geçmişinde birleşme ve satın almalar adına 10 milyar dolarlık bir pazar olduğunu görebiliyorsunuz.
Türkiyeye karşı sürdürülen tüm olumsuz algı operasyonlarına rağrnen yabancı ilğsi sürüyor. Yılın ilk yarısında Türkiye'de gerçekleşen birleşme ve satınalma işlemleri 8 Milyar Dolar'a ulaştı.
Kerim Kotan, 2016'da 7 milyar dolar olan şirket birleşmeleri ve satın almalarının (M&A) 2017de 10 milyar dolara çıktığını belirterek, "2018'in ilk 6 ayında da 8 milyar doları gördü. Demek ki 2018'i, 2017'nin üzerinde kapatacağız.
Şirket satmak için doğru zaman mı? Genel olarak bugün kur ve faizlerin geldiği nokta olsun, enflasyon rakamları olsun, bazı sektörlerdeki likidite sıkışıkları olsun önümüzdeki bir, iki senenin Türkiye'de kolay geçeceği söylenemez.
Kotan, "Geçtiğimiz son birkaç yılda Türk şirketlerinin yurtdışında farklı pazarlara ve kanallara gerek sıfırdan yatırım gerekse şirket satın alma yoluyla girdiğini gördük.
Kerim Kotan, ABD ve Batı Avrupalı şirketlerin beyaz eşya ve otomotiv yan sanayinde üretimlerini Türkiye'ye kaydırmak için şirket aradıklarım dile getirdi. Kerim Kotan, Türkiye'de dalgalanma sonrası yabancılar için yatırımın olduğu kadar üretimin de ucuz hale geldiğini belirterek, "Özellikle ihracatçı sektörlerde büyük fırsatlar var. Otomotiv ve beyaz eşya yan sanayi öne çıkıyor.
Kotan, yabancı yatırımcının Türkiye ilgisinin kesintisiz devam ettiğini belirterek, "Yılın ilk yarısında 8 milyar dolarlık şirket birleşme ve satın alma hacmi oldu" dedi.
Şirket birleşmeleri ve satın almaları danışmanlığı konusunda Türkiye'nin önde gelen isimlerinden Kerim Kotan, 2018 ve sonrasında Amerika ile AB başta olmak üzere Suudi Arabistan, BAE ve gelişmiş Asya ülkelerinden yabancı yatırımcıların gözünün artan seviyede Türkiye'ye çevrileceğini belirtti
Kerim Kotan, Türkiye'nin öyküsünün hala güçlü olduğunu düşünüyor. Onun görüşü önemli, yaptığı işlemlerin yanı sıra yabancı yatırımcıyı tanıma açısından büyük bir tecrübesi var.
Kerim Kotan uluslararası potansiyele dikkat çekerek, "Turkven, Mikro'yla ilgilenen yabancı yatırımcılar arasında sadece Türkiye'de değil yakın coğrafyada yer alan büyüme fırsatları için çok kapsamlı bir plan ortaya koyarak, Mikro'yu bölgenin en önemli yazılım şirketleri arasına sokma vizyonuyla kendini ön plana çıkardı" dedi.
Kerim Kotan, şu anda üç büyük Türk şirketi adına yurtdışında satın alma yapmak için alıcı tarafta danışmanlık verdiklerini belirterek, ABD ve Batı Avrupa'da çimento, restorancılık ve kimya sektörlerinde 50-250 milyon dolar arasında satın alma yapmak üzere çalıştıklarını söyledi.
Türk şirketleri, dolardaki artışla birlikte geçen yıldan bu yana yabancı alıcıların nezdinde yaklaşık %20 ucuzladı. Geçmişteki kur ve yabancıların Türkiye'de yaptığı birleşme- satın alma işlemlerine bakıldığında bu ucuzlamanın kendisini 2017 yılında artış olarak göstermesi bekleniyor.
Kotan, "Ancak maalesef şirket patronlarının ve yönetimlerinin şöyle bir yanılgısı oldu: Bu dönemde piyasaya çıkılır mı? Bu çizgide düşünen şirket patronlarının piyasaya gelmekten imtina ettiği bir dönem geçirdiğimiz için bu daralmayı yaşadık.
Kuveyt merkezli Global Capital Management, Türkiye'nin spor giyim ve malzeme perakendecisi olan SPX'in çoğunluk hissesini satın aldı
Global Investrnent House'un alternatif varlık yönetim birimi GIVIFA, Türkiye'nin lider spor giyim ve malzeme perakendecisi Olgar Grup ile hisse satışı yoluyla ortaklık yapma konusunda anlaşmaya vardığını açıkladı.
GLOBAL capital Management, Türkiye'nin outdoor spor giyim ve ekip- man perakendecisi olan SPX, Billabong ve Quiksilver gibi markaları bünye- sinde barındıran Olgarlar AŞ'nin çoğunluk hissesini, GMFA fonu aracılığı ile almak için anlaşmaya vardı.
Kerim Kotan, Türkiye'nin siyasetten bağımsız olarak son 10 senedir bölgede en çok ilgi duyulan, potansiyeli ve enerjisi en yüksek ülkelerden biri olduğunu ifade etti. Kotan "Uzun vadede ortalamanın üzerinde ve devamlı büyüme getirecek altyapı ve potansiyel mevcut.
Sirket çöpçatanı Kerim Kotan'a göre yabancı yatırımcıların Türkiye'ye iştahı artarak sürüyor. Fonların Türkiyenin 10-20 yıl sonrasına baktığını belirten Kotan; "Şu anda bile 150 fon yatırım arayısında" dedi.
Geçen yılı dünyadaki olumsuz faktörlere karşın parlak satın alma/birleşme rakamları ile kapatan Türkiye, bu yıla da umutlu girdi.
Kerim Kotan, özellikle Yunanistan, İspanya ve İtalya gibi sıkıntıda olan ekonomilerde satılık şirket sayısında bir artış gözlemlediğini belirtiyor. "Yunanistan'da kurumsal finansman ve yatırım bankasında çalışan arkadaşlarımızdan her gün onlarca satılık şirket haberi geliyor.
Kerim Kotan, "Eğer Türkiye'de bugün bu ortam 'satıcı piyasası' olarak tanımlanmazsa hangi ortam tanımlanr kestirmek zor. Ancak bu rüzgar sonsuza kadar esmeyecek" dedi.
2013'ün ilk yarısını 'bekleyiş' ile geçiren birlesme ve satın almaların ikinci yarıda hızlanacağı umuluyor. Yılsonu tahminleri 25 milyar dolarlık hacim. Bu hedefe göre hala yapılacak 15 milyar dolarlık işlem var!
Kerim Kotan, son dönemdeki iflaslara rağmen perakendede hareketli dönemin devam edeceğini söyledi.
Küreselleşmenin son yıllardaki gelişimiyle beraber çokuluslu şirketlerin yatırım danışmanlığı yapan firmalara güven artıyor.
Aracılık ettiği ortaklıkta her iki tarafı da memnun eden bir anlaşma sağlandığını ifade eden Kerim Kotan "Carlyle ve Penti birbirlerini stratejik olarak çok iyi anlayan firmalar oldular. İlk günden itibaren karşılıklı güven duygusunun hakim olması bu sürecin hızlanmasını ve altı ay gibi kısa bir sürede neticelenmesini sağladı." dedi
Türkiye'nin lider çorap markası ve perakendecisi Penti; dünyanın en büyük yatırım fonlarından The Carlyle Group ile ortaklık sözleşmesi imzaladı. Penti'nin bir süre önce uluslararası yatırım fonlarıyla başlattığı ortaklık görüşmeleri tamamlandı.
Türkiye'nin lider çorap markası ve perakendecisi Penti, dünyanın en büyük yatırım fonlarından The Carlyle Group ile ortaklık sözleşmesi imzaladı. Yeni ortaklık anlaşmasıyla beraber Penti, global bir Türk markası olmayı hedefliyor.
Avrupa’nın en büyük mühendislik firmalarından biri olan Hollandalı Imtech, Türkiye’de elektrik ve mekanik sitemler üzerine faaliyet gösteren AE Arma-Elektropanç’ın yüzde 80’ini satın aldı.
Satışa aracılık eden Kerim Kotan, Penti’nin sahiplerinin finale kalan üç yatırımcıdan gelen teklifleri bu ay içinde değerlendirerek son kararı vereceklerini söyledi. Bloomberg’e bilgi veren Kotan, yatırım fonlarının bu satışa büyük ilgi gösterdiğini ve teklif verdiğini belirtirken, bunlar arasından Carlyle Group, Louis Vuitton’un finansal yatırım kolu ile birlikte hareket eden Turkven ve Mid Europa Partners LLP adlı şirketlerin finale kaldığını söyledi.
2009 ekonomik krizini yaşayan Türk yöneticiler, Avrupalda yaşanan karışıklıkları fırsata dönüştürme peşinde. Yurt dışında satın alma ve birleşmeler planlayan Türk şirketleri, Ernst&Young'ın gerçekleştirdiği araştırmaya göre yabancı şirketlerin ortaklık tekliflerine de sıcak bakıyor.
Kerim Kotan ise 2011'de birlesme ve satın alma islemlerinde otoyol ve köprü, elektrik dağıtım, elektrik üretim ve IGDAŞ özellestirmesinin dısında medya; enerji; altyapı sağlık, lojistik ve finans sektörlerinde ciddi hareket beklediklerinin altını çiziyor.
Kerim Kotan: "Türkiye'de cari açık, işsizlik gibi veriler büyüme, kamu borcunun gelire olan oranı gibi rakamlar altında eziliyor. Avrupalılar ilk olarak satın alma peşindeler. Türkiye'yi geç fark ettiler ve geç kalmak istemiyorlar. ilk yarıda 6 işlem yaptık. İkinci yarıda 12 tane daha yaparız."
Kotan Reuters ile yaptığı söyleşide, "Halen Hintli bir jenerik ilaç firmasının Türkiye'de bir ortaklık için temsilciliğini yapıyoruz, Hong Kong merkezli bir fon ile ortaklık yapmak üzere olan bir sağlık firmasına danışmanlık yapıyoruz. Türkiye'de altyapı sektörüne yatırımı düşünen Japon bir firma adına yatırım alternatiflerini değerlendiriyoruz. Bu işlemler ilk çeyrekte tamamlanır" dedi.
Şirket birleşme ve satın almaları (M&A) sektöründe üniversiteden dereceyle mezun olmuş, çoğu yurtdışında MBA eğitimi almış kişiler istihdam ediliyor. Kesin rakam bilinmemekle birlikte Türkiye'de bu sektörde yaklaşık 150 kişi çalışıyor.
Ozelleştirmeler ise bir başka boyutu bu işin ve biz, hep bu şirket satın alma ve birleşmelerinin mutfaktan pişmiş halde çıkışını, sofraya dumanı tüter halde gelișini görürüz.
Kotanla göre; güvenilir, itibarlı ve görmüş geçirmiş kurucuların ve yönetimin iş başında olduğu Türk şirketleri yabancılar açısından değerli: "Yabancıları sektörlerinde isim yapmış lider oyuncuları sever.
Kerim Kotan, Turkiye'deki yatırım ikliminin 2003 yilndan beri en uzan soluk- luyükselişini yaşadığmve ancak global olarak en kötünîn geride kaldiğm sðyledi. Kerim Kotan, gelmis gecmiş en ciddi stok ve borç tasfiyesinin neden olduğu ekonomik bozulmanm temel 2004 2008 döneminde duru- mun biraz düzelmeye başladığını söyleyen Kerim Kotan,
"Ancak ben de global ola- rak en kötünün geride kaldığına ve gelmiş geçmiş en ciddi stok ve borç tasfiyesinin neden olduğu bu ekonomik bozulmanın temel anlamda yavaşladığını düşünenler arasındayım.”
Kredi kriziyle birlikte şirket satın alma ve birleşmelerinde esen rüzgar dindi. Ama orta ve küçük ölçekli şirketler hala revaçta.
Global finansal krizin ve 2008 yılının dramatik olaylarının tuşunami etkisini 2009'da da yaşamaya devam ediyoruz Türkiye'de M&A bu krizden payını fazlasıyla aldı. Bizim hesabımıza göre yılın dokuz ayında toplam işlem, değeri irili ufaklı 80 işlemle 25 milyar dolarda kaldı.
Başkent Edaş'ın özelleştirilmesi ihalesi törenine, Özelleştirme İdaresi Başkanı (ÖİB) Metin Kilci, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Hasan Köktaş, Sabancı Holding Enerji Grup Başkanı Selahattin Hakman ve Verbund CEO'su Wolfgang Anzengruber katıldı.
KRİZE RAĞMEN HÂLÂ CANLI OLAN bu ilgi, önümüzdeki dö- nemde de devam edecek mi diye baktığımızda görüştüğümüz çok sayıda yatırımcı, uzman, işadamı ve bankacı bunlara yenilerinin ekleneceğini söylüyor. Türkiye'de 1998 yılından beri birleşme ve satın almalarda etkin rol oynayan Kurumsal Fi- nans Direktörü Kerim Kotan, bugünlerde Avrupalı fonların çok nadiren kapılarını çalmalarına karşın Körfez'den her hafta bir fo- nun ziyarete geldiğini belirtiyor. Türkiye, siyasi ve bürokratik açıdan bölgenin en iyi yönetilen memleketi, Hindistan'dan sonraki en büyük ekonomisi ve 'hızlı büyüyor.
Sabancı Holding, Hollanda’da kurulu iştiraki Advansa’nın, Türkiye, İngiltere ve Romanya’da faaliyette bulunan pet, pet reform ve PTA üretim şirketlerini ve bunlara ilişkin teknoloji ve lisanslarını İspanyol La Seda de Barcelona’ya 320 milyon Euro’ya devretti. İplik ve elyaf bölümü Advansa bünyesindeki faaliyetini sürdürecek.
Gülen inek logosu ile tanınan La Vache Qui Rit’in üreticisi Fransız Bel Grubu, Türkiye’de eritme üçgen peynirinin ilk üreticisi olan Karper’in yüzde 51 hissesini satın aldı. Kars Karper’in Yönetim Kurulu Başkanı Hayik Arslanyan anlaşmanın yürürlüğe girmesinin ardından Bel Grubu’nun da Türkiye’de üretim yapacağını vurguladı.